Γιατί το παιδί μου να ασχοληθεί με τον αθλητισμό;

Γιατί το παιδί μου να ασχοληθεί με τον αθλητισμό; - Γρηγορία Πετροπούλου

Γιατί το παιδί μου να ασχοληθεί με τον αθλητισμό;

Ο αθλητισμός είναι τρόπος ζωής. Το παιδί μαθαίνει μέσω της άσκησης από τα πρώτα χρόνια της ζωής του πολύτιμα μαθήματα που θα το ακολουθούν για πάντα.

Φυσικά σημαντικό ρόλο παίζουν οι γονείς στο αν ένα παιδί ,θα ακολουθήσει κάποιο άθλημα. Ακόμα και στην άρνηση του παιδιού να ασχοληθεί με οποιαδήποτε δραστηριότητα ο γονιός μπορεί να επηρεάσει θετικά την απόφαση του.
Η ενασχόληση ενός παιδιού με οποιοδήποτε άθλημα ξεκινάει με το πώς οι γονείς θα το κατευθύνουν προς αυτό που θα το ευχαριστήσει και πως στην συνέχεια θα το στηρίξουν στις δυσκολίες που αναπόφευκτα θα προκύψουν.

Φυσικά χρειάζεται ο ίδιος ο γονιός, να έχει ξεκαθαρίσει στο μυαλό του, Γιατί θέλει να ασχοληθεί το παιδί του με τον αθλητισμό. Ένα ξεκάθαρο Γιατί, δημιουργεί την εμπιστοσύνη και την σιγουριά που χρειάζεται ένας μικρός, νέος αθλητής. Στην συνέχεια το παιδί θα ανακαλύψει μόνο του, τι του αρέσει και τι όχι και θα βρει το δικό του κίνητρο.

Ο αθλητισμός αρχικά προσφέρει στην ζωή των παιδιών ένα ευχάριστο τρόπο να απασχολούνται στον ελεύθερο χρόνο τους και τα διατηρεί σε καλή σωματική κατάσταση.

Τα οφέλη μέσα από τον αθλητισμό είναι πολλαπλά. Τα παιδιά από την νεαρή τους κιόλας ηλικία μαθαίνουν να αυτοπειθαρχούν, αποκτούν αυτοπεποίθηση και αυτογνωσία.

Μαθαίνουν τι σημαίνει συνεργασία και επίτευξη στόχου. Μεγαλώνοντας γνωρίζουν ότι αν θέλουν να διακριθούν πρέπει να προσπαθήσουν ακόμα περισσότερο. Ωστόσο μέσω του αθλητισμού το παιδί μαθαίνει να αγαπάει τον εαυτό του, το σώμα του και την σωστή διατροφή ακολουθώντας και στην ενήλικη ζωή του ένα υγιές πρότυπο ζωής.

Φυσικά υπάρχει και η πρακτική πλευρά των μαθημάτων που προσφέρει ο αθλητισμός.

Για παράδειγμα με το ταεκβοντο το παιδί μαθαίνει τρόπους να προστατεύει τον εαυτό του αν βρεθεί σε κίνδυνο.

Ξεκινώντας ένα νέο άθλημα μην αφήσετε το παιδί σας να εγκαταλείψει με την πρώτη δυσκολία. Τα παιδιά πρέπει να κατανοούν την έννοια της δέσμευσης, να αποκτήσουν την φιλοσοφία ότι όταν ξεκινούν κάτι θα πρέπει να το ολοκληρώνουν, γιατί αυτό θα τους ακολουθήσει σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής τους. Θα μάθουν ότι η ζωή δεν είναι εύκολη και πως οι πράξεις τους έχουν αντίκτυπο και συνέπειες.

Ο αθλητισμός βοηθάει τα παιδιά να σκέφτονται πριν πράξουν και να στηρίζουν τις επιλογές τους.

Αυτό δεν σημαίνει βεβαία ότι είναι αναγκασμένα να κάνουν κάτι το οποίο δεν τους ευχαριστεί, αλλά πριν αποφασίσουν να εγκαταλείψουν θα πρέπει τουλάχιστον να ολοκληρώσουν μια αθλητική σεζόν πριν να δοκιμαστούν σε κάποιο διαφορετικό άθλημα.

Υπάρχει μια λεπτή γραμμή ισορροπίας σχετικά με το πότε ένα παιδί πρέπει να εγκαταλείπει ένα άθλημα, τότε είναι που και πάλι ο γονέας πρέπει να σταθεί διπλά στο παιδί και να το βοηθήσει, έτσι ώστε να μην χάσει την αυτοπεποίθηση του και την διάθεση του να συνεχίσει να προσπαθεί. Η δέσμευση όπως προαναφέραμε είναι ένας σημαντικός παράγοντας όπως και η χαρά-ευχαρίστηση που παίρνει ένα παιδί από ένα άθλημα.

Αθλητισμός = Άσκηση = Υγεία

Θέλεις το παιδί σου να αποκτήσει ένα υγιές τρόπο ζωής;

Τότε ξέρεις το Γιατί …..

Γρηγορία Πετροπούλου
Instructor Pilates & Yoga
Coach Taekwondo 4 Dan WTF

Share this post